Skip to main content

AllergyCertified
(Allergiatanúsítvány)

Az AllergyCertified egy nemzetközi allergiamárka. Azért hozták létre, mert pontosan erre volt szükség; egy olyan nemzetközi címke, amelyet a fogyasztók a világ minden táján kereshetnek, ha minimalizálni szeretnék a bőrallergia kialakulásának kockázatát. Mivel az egészséggel foglalkozunk, úgy döntöttünk, hogy nemcsak az allergéneket, hanem minden szennyeződést, rákkeltő anyagot és endokrin rendszert károsító vegyi anyagot is ellenőrizni fogunk.

A bőrallergia (vagy kontakt dermatitis, ahogy az orvosod nevezné) az egyik leggyakoribb krónikus betegség, és akár Dániában, Belgiumban, Angliában, Szingapúrban vagy New Yorkban élsz, a kozmetikai termékekben, bőrápolási termékekben, samponokban, mosószerekben, szemüvegekben, ruhákban, játékokban – a lehetőségek száma végtelen – lesznek olyan összetevők, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki, vagy amelyek endokrin rendszert károsító vagy rákkeltő vegyi anyagoknak tehetnek ki.

Ha egy terméken az AllergyCertified címkét látja, az azt jelenti, hogy a termékben lévő összes anyagot megvizsgáltuk, és értékeltük annak érdekében, hogy a lehető legkisebb legyen az allergia kockázata. A kontaktallergia koncentrációfüggő, ezért az anyag koncentrációja, az expozíció*, és az anyag tisztasági foka mindig fontos paraméterek az általunk elvégzett kockázatértékeléssel kapcsolatban. Bizonyos esetekben, mint például a nikkel, ismert például, hogy még a nikkelallergiás emberek is elviselik azokat a termékeket, amelyek koncentrációja 1 ppm (parts per million) alatt van. Az olyan anyagok esetében, mint például a parfüm, ahol nincs biztonságos koncentráció a parfümallergiás emberek számára, az anyag NEM lehet a termékben, még szennyeződésként sem.

A kókuszamidopropil-betain egy olyan anyag, amely allergiát okozhat, a vizsgálatok azt mutatják, hogy az allergiát a két szennyeződés, a DMAPA és az aminoamid okozza, ezért az AllergyCertified előírja, hogy a tanúsított termékekben csak kókuszamidopropil-betain használható, ahol az anyag legfeljebb 0,3 ppm aminoamidot és 15 ppm DMAPA-t tartalmaz (ez az a koncentráció, ahol az allergiások számára biztonságosnak ítélték). Bár az ezzel a tanúsítvánnyal rendelkező termékeket a minimális koncentrációig minősítik, előfordulhatnak olyan ritka esetek, amikor a fogyasztó olyan vegyi anyagra reagál, amely a használt koncentrációban általában nem ismert allergénként.

Íme csak néhány tipikus kérdés, amit kapunk:

Mi az a bőrallergia?

A bőrallergia, más néven kontakt dermatitisz olyan allergia, amelyet akkor kaphatsz, ha közvetlen bőrkontaktusba kerülsz az allergénekkel. Az allergének lehetnek kémiai összetevők, például parfüm, formaldehid és metilizotiazolinon (tartósítószerek) és ppd (hajfesték és fekete henna tetoválás).

Az allergia örökletes?

Mindenki kaphat bőrallergiát, ez a fajta allergia elsősorban attól függ, hogy minek vagyunk kitéve, nem pedig attól, hogy mit örökölünk. Minél többször vagy Te, vagy gyermekeid kitéve az allergéneknek, annál nagyobb a kockázat. Néhány évvel ezelőtt a bőrallergiát csak felnőtteknél figyelték meg, de az új tanulmányok azt mutatják, hogy a gyerekek is kezdenek allergiásak lenni, és az életkor egyre alacsonyabb.

Miért alakul ki bőrallergia?

A bőrallergiának két fajtája van. Az egyik az irritatív reakció. Ez gyakran a kezeken figyelhető meg, és túl sok vízzel, szappannal és olajjal való érintkezés után jelentkezik, amikor a bőrgát megbomlik, és a bőr ekcémával reagál. Ezen úgy lehet segíteni, hogy kesztyű használatával megakadályozzuk a bőrrel való érintkezést.

A másik reakciót allergiás kontakt dermatitisznek nevezik, és allergéneknek való kitettség után jelentkezik. Minél nagyobb az expozíció*, annál nagyobb a kockázat. Sajnos nem tudjuk megjósolni, hogy ki kap bőrallergiát, de a leggyakoribb minta az, hogy az emberek azután reagálnak, hogy több éven keresztül ki vannak téve ugyanannak a vegyi anyagnak. Egyes termékek, mint például a dezodorok és a szappanos termékek, nagyobb expozíciót* jelentenek, mint a lemosható termékek, mint például a sampon, szappan stb.

Megelőzhetem a bőrallergia kialakulását?

Igen, megelőzheti a bőrallergia kialakulását az allergéneket tartalmazó termékek kerülésével. A leggyakoribb allergének listáját ezen a weboldalon találja. Ha parfümöt szeretne használni, kerülje el, hogy a parfüm a bőrére kerüljön, és helyette az ingére fújja, ahol nem érintkezik a bőrrel.

Kereshet olyan termékeket is, amelyek Allergiatanúsítvánnyal rendelkeznek. Ezeket a termékeket egy toxikológus gondosan megvizsgálta, aki minden egyes összetevőt allergénre vizsgál, mielőtt a termékek használhatják a logónkat.

Sajnos nem tudunk garanciát vállalni, ha bőrallergiáról van szó. Bár az ezzel a tanúsítvánnyal rendelkező termékekről megállapítható, hogy nem okoznak allergiás reakciót, mégis előfordulhatnak olyan ritka esetek, amikor a fogyasztó olyan vegyi anyagra reagál, amelyről általában nem ismert, hogy allergén.

* Az expozíció a veszélyes anyagok hatásának való kitettséget jelenti.

Az eredeti angol cikket itt találja:
https://www.allergycertified.com/catalog-2/