Skip to main content

Tavaszi fáradtság

Okok, tünetek, ellenszerek

A tavaszi fáradtság egy olyan állapot, amit sokan tapasztalnak, amikor a tél vége felé közeledünk, valamint a tavasz kezdetén. Ebben az időszakban az emberek gyakran érzik magukat fáradtnak, kimerültnek és úgy érzik nincs elegendő energiájuk.

A tavaszi fáradtság mitől van? Mi lehet az oka?

Mi a tavaszi fáradtság oka? Az egyik széles körben elterjedt nézet, amely megítélésem szerint egy téves elképzelés, hogy azért van tavaszi fáradtság, mert tavaszra kiürülnek a vitaminraktárak. Azt, hogy az ember megunta a sok borús napot, el tudom fogadni. Azt, hogy belefáradt az undok ködbe, az undok hidegbe, azt is, de ez nem ugyanaz, mint az, hogy vitaminhiányos lett tavaszra. Vitaminhiányosak voltunk télen, ősszel, nyáron, egész évben vitaminhiányosak voltunk, tehát nem ez az oka. Szervezetünk vitaminraktárai nem ürülnek ki tavaszra, mert nincsenek vitaminraktárak. Később kifejtem az okát is, hogy miért nincsenek.

Mik a tavaszi fáradtság tünetei?

  • Állandó fáradtságérzet
  • Energiaszint csökkenése
  • Aluszékonyság
  • Hangulatingadozások
  • Koncentrációs nehézségek
  • Izomfájdalom
  • Fejfájás
  • Alvászavarok

Ha végig nézzük ezt a felsorolást, a tavaszi fáradtság tünetei között az állandó fáradtságérzetet említik a leggyakrabban. Ám, kiemelt jelentősége van, hogy a tavaszi fáradtságnak hívott tünetegyüttes valójában nem létezik csak a tavaszra jellemző tünetegyüttesként. A vitaminhiány ellenben egy nagyon is jelen lévő, sokak egészségét érintő probléma.
Nem létezik olyan, hogy tavaszi fáradtság, hiszen amikor az emberektől megkérdezzük, hogy vajon nyáron is fáradtak-e, a többségük igennel válaszol. Majd rögtön ezután következik a magyarázat, miszerint a munka, a gyerekek, a problémák, a rohanás miatt érzik magukat fáradtnak, érzik alacsonynak az energiaszintjüket. A legtöbb esetben azonban vitaminhiányról van szó, ami nemcsak a testünkre, de a mentális állapotunkra is negatív hatást gyakorol.

Tavaszi fáradtság tünetei

Mi tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

Ahogy fent említettem, azt szokták mondani, hogy tavaszra kiürülnek a vitaminraktárak. Nézzük mi az igazság?
A vitaminok élelmiszerek. Kétfélét különböztetünk meg, vannak vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok. Ez utóbbiak sem igazán halmozódnak fel, de a vízben oldódók közül van, amelyik csak néhány órán át marad a szervezetben, és ha addig nem jut el a célpontig, másnapra már hiány lesz belőle, és ez az információ kötődik a tavaszi fáradtság koncepciójához. Ahhoz az elképzeléshez, amely azt feltételezi, hogy lennének vitaminraktárak, amik tavaszra kiürülnek, és ennek a következménye a fáradtság. Az imént elmondottakból következően nincsenek, nem is létezhetnek vitaminraktárak, amelyek tavaszra kiürülnek.

Ezért a vitaminokat, ahogyan minden más élelmiszert, vagy például a vizet, a levegőt, folyamatosan magunkhoz kellene venni.

Ahhoz, hogy az emberi élet, az emberi test működni tudjon, szüksége van építőanyagokra, szüksége van energiaforrásokra, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen energiaforrásokat veszünk magunkhoz. Ezenkívül szüksége van rendteremtő, szervező, harmóniát teremtő anyagokra, ezek közé tartoznak a vitaminok is. Ezek hiányában szétesik a rendszer, nincs, ami összetartsa, nincs, ami megszervezze. A vitaminok az egy nap alatt elfogyasztott 1-1,5 kilogrammnyi táplálékhoz képest valóban kis mennyiséget képviselnek, de ez nem mond semmit a fontosságukról. Vegyünk például egy kamiont. Ha azt nézzük, hogy a slusszkulcs mennyire kis tömegű a kamion hatalmas súlyához képest, akkor úgy tűnhet, hogy a slusszkulcs nem fontos. Csakhogy a kulcsocska nélkül nem indul el a kamion. Ehhez hasonló módon viselkednek a vitaminok is. A naponta szükséges mennyiségük grammban, milligrammban fejezhető ki, de ezek nélkül a szervezet nehezen kel életre.

Tehát a tavaszi fáradtság ellen az egyik legjobb eszközünk a vitamin.

Létezik tavaszi fáradtság a gyerekeknél?

Mi az oka annak, hogy ma már egyre több gyermek fáradt, akár szétszórt, nehezen kezelhető, vagy lelkileg megterhelt?
Az ember a teljes egészség állapotában születik, és onnan csúszik lefelé mindenféle okok miatt. Ezeknek az okoknak az egyik legfontosabbika a hiányállapot, más szavakkal a minőségi éhezés. A gyermekek, akik játékosságukban hajlamosak arra, hogy túl sok csokoládét, kólát, egyéb cukros üdítőt, vagy chipseket fogyasszanak – amelyek meglehetősen hitvány táplálékok –, még az eredendő helyzeten is rontanak. A gyermekeknél cukros és a szénhidrátban a kelleténél gazdagabb táplálkozás például B1-vitaminhiányt okoz. A B1-vitamin nélkülözhetetlen lenne ahhoz, hogy valaki nyugodtan tudjon aludni, ne legyenek rémálmai, jól működjön és friss legyen a memóriája, ne legyen feszült, szétszórt, zaklatott, ideges, és tudjon figyelni, koncentrálni. Ha ehhez hozzáadjuk még azt is, hogy a gyermekek nagy része nem fogyaszt elegendő folyadékot sem, akkor ezek már önmagukban is elegendőek ahhoz, hogy a gyermek szétszórt, nehezen kezelhető legyen.

Tehát, mondhatnánk, hogy létezik „tavaszi fáradtság” a gyerekeknél, de nemcsak tavasszal!

Létezik tavaszi fáradtság elleni vitamin?

Meg szokták kérdezni, hogy melyek a legfontosabb vitaminok. A C-vitamin? A D-vitamin? Az E-vitamin? A válaszom ez. A vitaminok egy együttműködő rendszert, egy csapatot alkotnak. Ha hasonlítanám valamihez, a meglehetősen népszerű foci jó példa lehet. A pályán van 11 játékos, és nagyon nehéz megkérdezni, hogy melyik a legfontosabb játékos, mert ha kiveszem a kapust, akkor bedőlhet az egész rendszer. Ha nincs csatár, akkor nem lesz, aki gólt rúgjon. Ha nincs hátvéd, akkor az ellenfél el tud jutni a kapuig. Tehát az a kérdés, hogy melyik a legfontosabb vitamin, nem a megfelelő kérdés, mert ezek egy összefüggő, egymást támogató rendszert alkotnak.

A vitaminokkal kapcsolatos kutatásnak az egyik legfontosabb felfedezése az, hogy ezek akkor váltják ki a legjobb hatást, ha egyidejűleg jelen van legalább 15-féle vitamin.

Egy további fontos felismerés az, hogy ezek akkor tudják igazán jól kiváltani a kedvező, elvárhatóan kedvező hatásukat, ha a megfelelő mennyiségben és helyes egymáshoz viszonyított arányban vannak jelen.

Van még egy megfigyelés. A vitaminok akkor tudják kifejteni a legjobb hatást, ha egyidejűleg jelen van legalább 8-10-féle ásványi anyag, és jelen vannak nyomelemek is, amelyek szintén ásványi anyagok, csak a korábbi időkben, amikor még nem voltak jó mérőműszereink, rájuk ragadt ez a név. Nyomelemek, azaz rendkívül kicsi, szinte mérhetetlen mennyiségben előforduló ásványi anyagok. Azóta már a helyzet megváltozott, tudjuk őket mérni, de a név rajtuk maradt. Összefoglalva, 15-féle vitaminra, 8-10-féle ásványi anyagra, és sokféle nyomelemre van szükségünk kiegyensúlyozott mennyiségben. Ez egy igazán jól működő csapat, és ettől remélhetjük az igazán jó hatásokat.
Az általam egészségtudománynak nevezett tudomány egyik legnagyobb felfedezése az, hogy ha a szervezetnek odaadjuk mind a 15-féle vitamint, 8-10-féle ásványi anyagot és nyomelemeket megfelelő mennyiségben és megfelelő arányban, akkor a szervezet kiválogatja belőle azt, amire éppen aznap, éppen azok között a körülmények között szüksége van, és a felesleg minden gond nélkül kiürül. Adjunk oda mindent, kínáljunk fel mindent, és ne akarjunk okosabbak lenni, mint a természet, bízzuk rá, hogy ettől kezdve végezze a munkáját.

Én arra tanítom az embereket, hogy van egy igazán jól működő diagnosztika, ez pedig az ember saját közérzete. Hogy pontosan mennyi vitaminra van szüksége? Azt szoktam mondani, hogy annyira, amennyi már határozott, egyértelmű, jól észrevehető életminőség-javulást eredményez. Ha valaki helyesen alkalmazza a vitaminokat, akkor sokkal jobbá kell, hogy váljon az élete, és ez a mérce. Ez a válasz megadja Önnek a választ a fenti, létezik-e tavaszifáradtság-vitamin kérdésre is. Remélem hasznosnak találta a fenti információkat.
Ajánlott kiadvány:
Vitaminok – A legfontosabb szabály

Olvassa el!
Még félórájába sem kerül.

Interjúk

Néhány interjúm, amelyeknek központi témája a tavaszi fáradtság volt.

Filter

Szerző: Dr. Lenkei Gábor
orvos, író

bővebben rólam